רכשתם דירה? כדאי שתכירו את חוק המכר

אם רכשתם דירה וגיליתם ליקוי כזה או אחר, אתם צריכים לקרוא את המאמר הבא. מה זה חוק המכר, מה הוא כולל ואיך הוא מגן עליכם רוכשי הדירות? כל התשובות לפניכם.

מה זה חוק המכר?

חוק המכר הוא חוק אשר קובע את אחריותו של קבלן לדירה חדשה שהוא בונה. מטרת החוק היא להגן על רוכשי דירות חדשים מפני בנייה רשלנית, כלומר, יישום תוכנית בניה בניגוד לנכס, או הפרת תקנות הבניה והבטיחות. סעיף החוק מאפשר לרוכשי דירות לתבוע קבלנים פיצויים – סכום המספיק לתיקון הנכס, או פיצוי כספי מספק אם יתגלו ליקויי בניה או תקלות בנכס רק לאחר מסירת המפתחות ובמהלך בדיקות. כאן תוכלו לקרוא כתבה מעניינת על חוק המכר, שווה להציץ ולהעמיק את הידע.

מה כולל חוק המכר?

החוק בדבר מכירת דירות מחייב הנחיות נוספות להכללה בחוזה המכירה של הנכס. כמו כן, הוא קובע את משך אחריותו של הקבלן לסוגים שונים של ליקויי בנייה וכן את אחריות הקבלן לשטחים הציבוריים במבנים אותם הוא בונה. על פי חלקים שונים בחוק, התקופה המכונה "תקופת הבדק" נעה בין שנה לשבע שנים לאחר המכירה, בהתאם לליקויים שנמצאו: לדוגמה, לשקיעה של אריחים או קילוף של חיפויי פנים, תקופת הבדיקה היא 3 שנים. סדקים בקירות ותקרה הם באחריות ל-5 שנים. לרכיבים מסוימים בדירה יש אחריות ליותר מ-7 שנים, עד 10 שנים לכל היותר. הסעיף המשפטי מגדיר בפירוט את סוגי הליקויים ואת תקופת האחריות המתאימה.

בכל הנוגע לליקויים מהותיים ביסוד, יציבות ובטיחות המבנה, אחריות הקבלן אינה מוגבלת בזמן, כך שניתן להגיש אליו בקשות תיקון גם לאחר הרכישה בפועל. כהגדרתו בחוק, על הקונה להודיע ​​על הפער או הפגם תוך שנה מיום קבלת הנכס, המכונה "שנת הבדק". עם זאת, על פי החוק, ניתן גם לקונה להודיע ​​על הפגם בשלב מאוחר יותר אם לא ניתן לגלות את הפגם ב"בדיקה סבירה" עם קבלת הנכס.

עצתו של הקבלן לרוכשי הדירות היא לבצע בדיקת הבית על ידי מהנדס בניין מקצועי מוקדם ככל האפשר ולהעביר את תוצאות הבדיקה לקבלן לצורך תיקון או פיצוי. חלק חשוב נוסף בחוק מכר הדירה הוא חובתו של הקבלן להעמיד ערבויות לרוכש הדירה, כגון ערבות בנקאית, הערת אזהרה או ביטוח כספים ששולם על ידי רוכש הדירה, להבטחת מסירת הדירה לקונה.

 

 

מתי חוק המכר לא יחול על הקבלן?

דוגמאות לשימוש לא ראוי בדירות כוללות: קילוף צבע עקב שימוש בחומרי ניקוי שאינם מתאימים לחומרים השונים בבית, גרירת חפצים כבדים להשאיר סימנים על הרצפה או הפרקט בדירה, טריקת דלת הכניסה של הדירה. לגבי תחזוקה לקויה, החוק קובע כי על הקבלנים לספק לרוכשי הדירות הנחיות ברורות לגבי תחזוקת הדירות. אי מילוי הוראות אלו של הרוכש עלול לפגוע בזכות לתקן את הפגם. בהוראות התחזוקה המיוחדות שמספק הקבלן ניתן למצוא הנחיות לתחזוקה ותחזוקה של גג המבנה.

מה קורה לחברות שעוברות על חוק המכר?

אי קיום החוק מצד הקבלן נחשב עבירה פלילית. לכן, כשקבלן לא עומד בתנאים של החוק הוא צפוי לשלם קנסות כבדים מאד ולפצות את הלקוחות שלו. זו בדיוק הסיבה שהחוק הזה נחקק ועוגן, על מנת להגן על רוכשי הדירות ולהעניק להם את הכוח שלא היה להם בעבר.

לסיכום

אין ספק שחוק המכר הוא חוק חשוב מאד שמגן על הלקוחות מפני חברות גדולות וקבלנים שמנסים למצוא את הפרצה בחוק ולא לעמוד בו.

נגישות