העירייה עשתה נזק לבית שלכם בעקבות עבודות ברחוב? אולי יש לכם עילה לתביעה!

העירייה שינתה את תוואי הגישה שסמוך לבית, כך כשירד גשם חזק זרמו מים ישירות לתוך הבית והסבו הרס רב? העירייה לא תיקנה את הביוב ברחוב, כך שנגרמה אצלכם הצפה שפגעה בציוד יקר ערך? העירייה חפרה יסודות בסמוך אליכם ובכך פגעה ביציבות של החנייה? לא חסרים מקרים שבהם העירייה התכוונה לטוב, אך בפועל הסבה נזק משמעותי, או פשוט התעלמה מהרתעות שנוגעות למפגעי בנייה. מכאן שאין סיבה שאתם תישאו בהוצאות היקרות, ובמקביל כן רצוי לבחון האם ישנה עילה להגשת תביעת נזיקין. מהי אם כן תביעת נזיקין, כיצד רצוי להיערך ומה חשוב לדעת בנושא? הגיע הזמן לעשות סדר בדברים.

תביעות נזיקין – הגדרה

תביעת נזיקין נוגעת למשפט האזרחי. מדובר במקרה שבו תובעים גורם שהוביל לנזק, מתוך מטרה להשיג פיצוי כספי. באופן כללי הנזק אינו חייב להיגרם לרכוש, אלא גם נזק שנגרם לגוף נכנס תחת ההגדרה. אם כן מה זה תביעות נזיקין? ובכן מדובר בתביעות שבהן נדרשים להוכיח 2 תנאים בסיסיים:

  • נזק מוכח – למשל הרס של רצפת פרקט.
  • קשר סיבתי – למשל קשר בין עבודות תשתית מטעם העירייה לבין הצפה שפגעה בפרקט היוקרתי.

על מנת להוכיח את שני התנאים מוטב לערב אנשי מקצוע. מעבר לעורך דין שמתמחה בתביעות נזיקין, מומלץ לערב מומחה בתחום, כגון שמאי או קבלן שיפוצים. בהנחה ושני התנאים הוכחו, עוברים לדון בגובה הפיצוי.

חובת ההוכחה

טוב לדעת שבכל הנוגע לתביעת נזיקין, אין צורך להוכיח אשמה באופן שאינו משאיר מקום לספק סביר, אלא כל שנדרש לעשות זה לשכנע את בית המשפט באופן שתומך ב-51% בצדקתכם. עובדה זו גורמת לרבים שחושבים שהוסב להם נזק להגיש תביעה, פשוט כי הסיכויים לצאת מנצחים נחשבים יחסית גבוהים.

 

חושדים שיש לכם קייס? כך תנהגו!

יש לכם בסיס מוצק להאשים את העירייה בנזק הרב שנגרם בביתכם? התייעצתם עם עורך דין שאישר את הדברים? יש כמה דברים שחשוב לדעת על אודות התנהלות משפטית שנוגעת לתביעת נזיקין. ראשית נציין שמיד לאחר שמגלים את ההרס שנגרם, מוטב לתעד. כל שנדרש לעשות זה לצלם את ההרס (הנקודתי או הסביבתי), ואם ניתן, תמצאו תיעוד שמציג את המצב לפני ההרס, וכמובן תתעדו את עבודת העירייה שנערכה בסמוך אליכם. כמו כן, חשוב לגבות עדויות ולהשיג מספרי טלפון של עדים אופציונאליים.

האם שווה להגיש תביעה?

מצד אחד מפתה לתבוע ולקבל פיצוי כספי. מצד שני, לא תמיד משתלם להגיש תביעה. כאן נעצור להסביר שלרוב לא נהוג לשלם לעורך דין שמייצג בתביעת נזיקין מהכיס הפרטי, אלא התשלום מהווה נגזרת ידועה מראש מסך הפיצוי. מצד שני, כן נדרש לשלם כמה מאות שקלים עבור אגרת בית המשפט, ואף ייתכן שתידרשו לשלם למומחה בתחום כדי שיעניק חוות דעת מקצועית. עם זאת, אם מנצחים במשפט, הצד שנתבע משלם את שכר הטרחה. מתלבטים? אי צורך להמר, אך כן לקבל ייעוץ משפטי.

לסיכום

על מנת להגיש תביעת נזיקין ניתן לפעול לבד. עם זאת, עורך דין יסייע להשיג את הסכום המרבי. עורך דין יודע את מי ניתן לתבוע, כיצד להשיג הוכחות, כיצד להציג את הדברים, ואף בגין מה ניתן להשיג פיצוי. לצורך הדוגמה נציין שניתן לבקש פיצוי בגין הרס של תשתיות וריהוט, אך גם ניתן לבקש פיצוי בגין הפסדי השתכרות שנגרמו בשל ההתעסקות המרובה עם הסיטואציה. מעבר לכך, עורך דין יסייע לפעול במידי ובאופן כללי יימנע שלל טעויות שעשויות לפגוע בסיכויים. בהצלחה!

נגישות